Solstickan firar 70 år

En av Sveriges mest kända pojkar fyller 70 år. Sedan stiftelsen Solstickan, med den välkände Solstickepojken som symbol, grundades 1936 har över 100 miljoner kronor samlats in och delats ut till förmån för barn och gamla.

Drygt 10 miljarder tändsticksaskar och 600 miljarder tändstickor har genom åren bidragit till insamlingen.

– Det fina med Solstickan är att alla på ett enkelt sätt kan bidra med en slant till ett viktigt ändamål och det gör det extra roligt att fira stiftelsens 70-årsjubileum, säger Prinsessan Christina, fru Magnuson, hedersordförande i stiftelsen Solstickan.

Det var Mathias Hallgren, VD för Svenska Tändsticksförsäljningsbolaget nuvarande Swedish Match, som fick fick idén att samla in pengar till välgörande ändamål via allmänhetens köp av den billiga vardagsprodukten tändstickan. Priset per ask ökades med ett halvt öre som gick till den nya stiftelsen. Och av miljontals halvören blev det till slut mycket pengar. Idag får stiftelsen fyra öre per solsticksask och fem öre per tändare som Swedish Match säljer i Sverige.

Konstnären Einar Nerman fick uppdraget att rita en etikett till tändsticksaskarna. Då det var bråttom använde han en av sina tidigare teckningar föreställande Tummelisa som bar en fackla. Nermans son Tom hade stått modell och konstnären gjorde nu om flickan till en pojke igen, tog bort facklan och målade en sol i övre vänstra hörnet. Det sägs att Nerman fick 200 kr för teckningen som senare blivit världens kanske mest reproducerade konstverk.

Solstickans insamling går till insatser för sjuka barn och gamla. Stiftelsen delar även årligen ut 10 forskarstipendier om 45 000 kronor per år, samt Solstickepriset. Priset går till en person som gjort en insats utöver det vanliga - helst utom ramen för sitt yrke. Prissumman är på 100 000 kronor.